Een leven lang.... Een leven lang....
Zoeken

Over Willem van Toorn

Willem Peter van Toorn wordt op 4 november 1935 geboren in Amsterdam geluidsfragment als zoon van een kleermaker annex groentehandelaar. Zijn ouders zijn afkomstig uit Tiel in de Betuwe.

De vakanties brengt de kleine Willem vaak door bij zijn grootouders, waardoor hij zeer aan het rivierengebied gehecht raakt.

In het gezin wordt, zo vertelde hij eens in een interview, 'op een heel simpele manier veel gelezen'. Als jongen van 10 begint hij 'versjes' te schrijven.

Van Toorn werkt korte tijd als chemisch analist. Daarna volgt hij in 1956 en 1957 een versnelde onderwijzersopleiding aan de kweekschool in Amsterdam en is hij enkele jaren als onderwijzer (geluidsfragment 1) geluidsfragment 2 werkzaam: in 1957 in het Drentse Lheebroek (gemeente Dwingeloo), in 1958 en 1959 in Lisse en in 1960 in Hoofddorp.

Intussen studeert hij M.O.-A Frans en M.O.-A Nederlands, waarvan hij alleen Nederlands afmaakt. In Haarlem is hij enkele jaren werkzaam als docent Frans. Van Toorn is ook enige tijd redacteur bij uitgeverij Wolters. Sinds 1971 is hij fulltime schrijver en vertaler.

Van Toorn is getrouwd, heeft twee dochters (foto 1) foto 2 uit een eerder huwelijk en woont meer dan twintig jaar in een oude boerderij aan de rand van Hoofddorp. In 1984 verhuist hij naar Amsterdam. Regelmatig verblijft hij in Italië, vooral in Toscane vanwege het prachtige landschap.